onsdag den 9. juni 2010

Guide til at stå godt og aktivt ved sidde-stå bordet

Stående skrivebordsarbejde:

Se introduktionen til blogserien her:

Rigtig mange har sidde-stå borde og er gode til at arbejde stående, andre kan ikke lide det eller bliver trætte i benene.
I dette indlæg skal vi beskæftige os med hvordan du står bedst ved dit bord og hvordan du afprøver muligheden og hvordan du husker at bruge muligheden.

Hvorfor arbejde stående?

Når du sidder belaster du ryggen mere end når du står, til gengæld belaster du kredsløbet mere ved stående arbejde. Variationen er altså godt for ryggen, men du skal stå så du belaster kredsløbet mindst muligt, og det er "aktivt" stående.

Som ved alt nyt skal vi bruge rigtig megen tankevirksomhed på, at lave om på vires vaner.
Prøv at gøre sådan:

Stå med lige megen vægt på begge fødder.
Læg så mærke til om du har vægten på hele foden eller den ligger fremme på forfoden eller på hælen.

Prøv så at læne dig fremad på forfoden og læg mærke til, hvordan musklerne på bagsiden af kroppen bliver aktive, læg derefter vægten tilbage og mærk hvordan musklerne på forsiden sætter ind. Det er de bygget til, det er antityngdekraftsmuskler, der holder kroppen oppe, ved at de enkelte fibre i musklen skifter og indbyrdes afløser hinanden, den kan med andre ord, godt tåle at være aktive.

Og det er lige præcis hvad jeg vil have dig til: at stå aktivt frem for at hænge i armen eller den ene hofte.

Alltså:

Vægten fordelt på begge fødder, på hele fodfladen.
Din opmærksomhed skal nu op i knæene, der lige akkurat skal ”låses” på, være bløde, du skal undgå at "hænge" i de låste knæ.

Du kan sikkert mærke at du så aktiverer lårmusklerne, kroppens største muskelgruppe, som også tåler aktiviteten.

Sæt så hænderne i siden på begge hoftekanter, mærk hvad der sker hvis du trækker bagdelen ind under dig , så rundes ryggen, omvendt prøv at stritte bagdelen og registrer hvordan ryggen rettes ud, find den mellemstilling der passer til dig, uden at ”hænge” hverken i et lændesvaj eller en rundet ryg.

Forestil dig at du har en medalje på brystet og at du er stolt af den og vil vise verden medajlen, gør dette ved at skyde brystkassen lidt frem og op, men samtidig slappe af i skuldrene.
Ligesom i den siddende udgangsposition, skal du aktivt bære hovedet ovenpå rygsøjlen, du må ikke tabe det.

Så har du en god udgangsposition. Pas på du ikke falder passivt ud i hoften, men hold din oprette position, gå gerne lidt på stedet for at holde gang i blodforsyningen.

Sørg for at bordhøjden er så høj at du kan støtte underarmen på bordet, uden at løfte skuldrene og uden at bøje ryggen.

God fornøjelse!

© Camilla Bøggild, fysioterapeut, ergonomisk konsulent.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar