onsdag den 9. juni 2010

Lær at sidde aktivt og varieret!

Nu skal du så til at anvende stolen.
Se introduktion til blog.


Prøve at følge mine tidligere råd om den siddende udgangsstilling.
Herfra skal bevægelserne udgå fra:

Prøv at slappe helt af i ryggen, ved at læne dig tilbage. Den stilling kan bruges være når du taler i telefon, spekulerer på et eller andet, alt der ikke kræver fysisk aktivitet.
Men du skal ikke sidde sådan hele tiden, du vil nemlig spænde i nakken, når du læner dig tilbage, hvis du ikke lige har nakkestøtte på stolen.

Vær opmærksom på, at bevægelsen skal foregå i hoften, ved at vinklen mellem lår og krop øges, eller ved at stolen vipper bagud, IKKE ved at rulle bagdelen ind under kroppen.

Prøv så at læne dig frem, sådan at bevægelsen starter helt nede i hoften og hele kroppen fældes frem med brystet forrest og afspændte skuldre, og prøv at fokuser på, at det sidste ræk i bevægelsen, foregår i skulder og arm, men uden at løfte hele skulderbæltet, som de fleste er tilbøjelige til.

Bugmusklerne og rygmusklerne er i aktivitet og trænes.

Skal bevægelsen holdes i længere tid, skal du hvile armene på bordet og spænde af i dine skuldre.

Skuldrene kan er ikke bygget til vedvarende muskelarbejde, de reagerer med spændinger og ”myoser” der generer, men skiftet mellem spænding og afspænding kan de lide.

Al aktivitet fremme på skrivebordet kan med fordel udføres på denne måde, så hele kroppen fældes frem helt ned fra hoften. Ræk frem med brystet forrest ikke skuldrene, der skal forblive afspændte, det er kropsmuskulaturen der skal udføre arbejdet, der så bliver til god træning frem for dårlig belastning af skuldrene.

Er det tastaturet du skal nå, så sørg for at hvile underarmene på bordet og ”klappe” på tasterne, stedet for at løfte skuldrene.

Er det vedvarende skrivning på tastaturet du skal udføre, så kan du vælge enten at sidde aktivt, uden rygstøtte eller opret ind til rygstøtten, eller tilbagelænet ”som en doven teen-ager”, men bedst er at veksle!

SE senere indlæg om højden på tastatur, om skriveteknik og om mus.

Vælg i andre perioder af dagen at sidde aktivt, bære kroppen balanceret med hovedet hvilende ovenpå kroppen, som vi tidligere har prøvet, og arbejd der, helt uden at bruge rygstøtten.


Det er svært at ændre vaner der kræver tilbagevendende opmærksomhed, men ligesom nye gymnastikøvelser kan indlæres er det et sprørgsmål om at ville og blive ved, du bliver stærkere af det, og får en smukkere holdning,

God fornøjelse

© camilla Bøggild, fysioterapeut, ergonomisk konsulent.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar